Jablonec a MVV Energie podepsaly smlouvu o prodeji akcií městu

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 28. června (ČTK) - Smlouvu o převodu většinového balíku akcií Jablonecké teplárenské a realitní (JTR) na město Jablonec podepsali ve čtvrtek jablonecký primátor Petr Beitl (ODS) a předseda představenstva MVV Energie CZ Václav Hrach. Město by mělo podle smlouvy převzít akcie 19. července a zároveň zaplatit první splátku 62,6 milionu korun. Za 198 akcií zaplatí město MVV celkem 202 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Jablonec kupuje zpět akciový podíl, který zhruba před 14 lety za 250 milionů korun prodal. Na dividendách mezi tím vydělal dalších 78 milionů korun. "Město určitě neprodělalo," řekl ČTK Beitl. Koupě akcií bude stát radnici jen 62 milionů korun, 150 milionů totiž získá z teplárenské společnosti snížením jejího základního kapitálu. Na tom se obě strany již dříve dohodly. Město by mělo další splátku ceny zaplatit do 31. ledna 2014 a poslední do konce ledna 2015.

JTR zajišťuje centrální zásobování teplem v Jablonci od roku 1994, od roku 2005 zásobuje i Jablonné v Podještědí. V Jablonci je na teplárnu napojeno kolem 8500 domácností a 87 podniků, obchodů a veřejných budov. Jablonec drží v teplárenské firmě minoritní podíl 34,22 procenta. Většinový podíl prodala radnice před 14 lety Severočeské teplárně Most, o dva roky později od ní balík získala MVV. Teplo v Jablonci patří k nejdražším v zemi, domácnosti platí přes 800 korun za gigajoule. Odpojují se kvůli tomu domy i celá bytová družstva a hrozí rozpad soustavy.

O koupi akcií vyjednávalo město s MVV bezmála dva roky. Pro odkup se rozhodlo poté, co se nebylo schopno se s majoritním vlastníkem dohodnout na investicích do soustavy. MVV před více než rokem připravila projekt revitalizace, který počítal s výstavbou tří menších kotelen. Investici za 300 milionů korun však podmiňovala změnou stanov. Výrazně by oslabila pozici města jako minoritního akcionáře, a radnice proto návrh odmítla. Připravila vlastní projekt téměř za půl miliardy korun, který počítal s řízeným rozpadem soustavy a vybudováním 20 kotelen. Na rozdíl od projektu MVV je podle Beitla tento komplexní a řeší i ztráty v rozvodech soustavy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK