BlackBerry stále prodělává, akcie spadly o 20 procent

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto 28. června (ČTK) - Kanadský výrobce chytrých telefonů BlackBerry hospodařil v prvním finančním čtvrtletí s čistou ztrátou 84 milionů USD (1,7 miliardy Kč). Ztráta sice klesla z 518 milionů USD před rokem, firma ale uvedla, že se ztrátou počítá i v tomto čtvrtletí. Akcie BlackBerry tak po zveřejnění výsledků spadly o 20 procent.

Ztráta na akcii dosáhla 16 centů, zatímco o rok dříve to bylo 99 centů. Firma tak vykázala horší výsledky, než s jakými počítali analytici. Ti se domnívali, že BlackBerry bude ve čtvrtletí zisku. První fiskální čtvrtletí skončilo 1. června.

Bez vlivu jednorázových položek ztráta z běžné činnosti dosáhla 67 milionů USD, což bylo 13 centů na akcii. Tržby činily 3,1 miliardy dolarů (asi 61,6 miliardy Kč). Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk na akcii šest centů a tržby 3,36 miliardy USD.

Akcie později ztrátu ještě prohloubily a prodávaly se za 11,55 USD. To byl propad o téměř 21 procent.

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje byly oblíbené zvláště mezi manažery. V posledních dvou letech však výrazně zaostává za konkurenčními přístroji od společností Apple či Samsung.

Firma začátkem roku přišla s dlouho očekávanou a dlouho odkládanou sérií telefonů s novým operačním systémem BlackBerry 10. Nové telefony se chlubí rychlým internetovým prohlížečem, novými prvky, chytrými fotoaparáty a jsou vybaveny rozsáhlou knihovnou aplikací.

Společnost uvedla, že ve čtvrtletí dodala na trh více přístrojů. Neupřesnila však, jak velkou měrou se na tomto růstu podílely její nové telefony BlackBerry 10.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK