Inflace v Německu vzrostla v červnu na 1,8 procenta

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. června (ČTK) - Inflace v Německu v červnu pokračovala v růstu a její meziroční míra se dostala na 1,8 procenta z květnové úrovně 1,5 procenta. Přiblížila se tak dvouprocentnímu limitu Evropské centrální banky (ECB). Plyne to z dnešních předběžných údajů, které zveřejnil tamní statistický úřad.

Inflace v Německu se v dubnu propadla na 1,2 procenta, což byla nejnižší úroveň od konce roku 2010. Růst posledních dvou měsíců souvisí se silným zvyšováním mezd a nízkou nezaměstnaností, řekl agentuře Reuters ekonom Berenberg Bank Christian Schulz.

Cenová hladina se proti předešlému měsíci zvýšila o 0,1 procenta. Ekonomové podle ankety Reuters čekali zvýšení meziroční inflace na 1,7 procenta a proti předešlému měsíci počítali s nulovým pohybem.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie stouply spotřebitelské ceny meziměsíčně rovněž o 0,1 procenta. Meziroční inflace se zvýšila na 1,9 procenta z květnových 1,6 procenta.

Rychlý odhad inflace vychází z údajů od šesti ze 16 spolkových zemí, ve kterých žije více než polovina populace. Konečné údaje za červen zveřejní spolkový statistický úřad 10. července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK