Globální devizové rezervy stouply na rekordních 11 bilionů USD

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. června (ČTK) - Globální devizové rezervy na konci prvního čtvrtletí vzrostly proti konci minulého roku o zhruba jedno procento na nový rekord 11,09 bilionu dolarů (220 bilionů Kč). Oznámil to Mezinárodní měnový fond, který v dnešní statistice poprvé vyčíslil také objem rezerv držených v kanadských a v australských dolarech. V meziročním srovnání se rezervy zvýšily o šest procent.

Podíl amerického dolaru v alokovaných rezervách, jejichž objem dosáhl šesti bilionů dolarů, mírně vzrostl na 62,2 procenta. Podíl eura naopak dál klesl na 23,7 procenta z téměř 25 procent před rokem. Podíl eura v rezervách byl na svém vrcholu v minulém desetiletí, kdy vystoupal až na 28 procent.

MMF nyní na základě údajů od 144 zemí vyčísluje devizové rezervy pro sedm měn. K americkému dolaru, euru, japonskému jenu, britské libře a švýcarskému franku přibyly australská a kanadská měna, které MMF dosud zahrnoval v kategorii "ostatní měny". Podíl obou nově hlášených měn činí 1,6 procenta, což je výrazně více než 0,3 procenta, jimiž se na globálních rezervách podílí švýcarský frank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK