Pražská burza v týdnu posílila o 0,1 procenta na 878,3 bodu

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu po předchozích výrazných propadech na roční minimum nepatrně posílila. Index PX stoupl ve srovnání s minulým pátkem o 0,1 procenta na 878,3 bodu. Nejvíce opět klesly akcie těžební společnosti NWR, naopak nejlépe si v uplynulém týdnu vedly akcie podniku v cestovním ruchu Tatry Mountain Resorts . Předchozí týden akcie klesly o 5,4 procenta.

"Poslední červnový týden a zároveň poslední týden prvního pololetí byl ve znění konsolidace po zasedání americké centrální banky Fed a informaci o potenciálu procesu snižování současného měnového uvolňování. Rozkolísanost vzrostla především na dluhopisovém trhu. Pražská burza prostřednictvím indexu PX hlavně díky pátečním indexovým objednávkám uzavřela týden beze změny na hranici 878 bodů," popsal vývoj analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla společnost Tatry Mountain Resorts, která posílila o 11,1 procenta na 1300 Kč. Společnost reagovala pozitivně na zveřejnění výsledků za první pololetí.

Naopak největší ztráty opětovně vykázaly akcie NWR, které přišly o 15,7 procenta na 18 Kč. Firma je pod pokračujícím prodejním tlakem kvůli poklesu cen uhlí. Vzhledem k současné situaci investoři začínají vyhodnocovat i krizové scénáře. Aktuálně se může NWR snažit pouze šetřit náklady či restrukturalizovat společnost, tedy odprodat aktiva, upozornil Vaníček.

Příští týden bude ve znamení sledování makroekonomických dat a následných vyhodnocení možností ukončování měnového stimulu Fed. V hledáčku investorů bude rovněž čtvrteční zasedání Evropské centrální banky, které může přinést zajímavé informace o nestandardních opatřeních banky směrem k dalšímu měnovému uvolňování. Týden bude v USA zkrácený díky čtvrtečnímu svátku Dne nezávislosti, v ČR bude zavřeno v pátek. "Celkově očekáváme pokračování roztěkaného obchodování v očekávání čtvrteční ECB a především páteční zaměstnanosti v USA," odhadl analytik.

Z domácích zpráv bude trh sledovat situaci kolem Erste Bank, kde se předpokládá během příštího týdne uveřejnění nabídky akcií pro splacení podílového kapitálu.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK