Americké akcie smazaly ztráty, zůstávají beze změny

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. června (ČTK) - Americké akcie začaly dnes poklesem, v polovině dne ale hlavní indexy ztráty smazaly a pohybovaly se zhruba na úrovni čtvrtečního závěru. Na Wall Street je nadále cítit úleva z toho, že omezování kroků centrální banky (Fed) na podporu ekonomiky nebude tak rychlé, jak se trh obával.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) byl kolem 15.006 bodů a proti čtvrtku ztrácel 0,1 procenta. Širší index S&P 500 byl beze změny na 1613 bodech a index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,2 procenta na 3407 bodů.

Akciové trhy začaly v úterý oživovat z propadu, který spustil minulou středu šéf Fedu Ben Bernanke tím, že ohlásil možnost omezování podpůrných nákupů dluhopisů už na tento rok. Tento týden řada činitelů Fedu dala najevo, že ústup od měnové stimulace nebude tak rychlý, jak to trh interpretoval.

Program, v jehož rámci Fed nyní ekonomiku stimuluje nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně, letos pomohl akciovému trhu k výstupu na nové rekordy. Od minulé středy index S&P ztratil asi pět procent, v posledních třech dnech ale získal zpět 2,6 procenta.

S&P ve druhém čtvrtletí posílil přes dvě procenta a od počátku roku získává 12,4 procenta. Za červen ale směřuje k první měsíční ztrátě od loňského října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK