Americké akcie klesly, S&P měl ale nejlepší pololetí za 15 let

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. června (ČTK) - Americké akcie zakončily týden poklesem a Dow Jonesův index dnes upsal 0,8 procenta. Za celé čtvrtletí ale tento ukazatel stoupl a širší index S&P zaznamenal nejlepší první pololetí od roku 1998.

Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, v polovině dne ale hlavní indexy ztráty smazaly a pohybovaly se zhruba na úrovni čtvrtečního závěru. Klidný byl také závěr obchodování. Na Wall Street byla nadále cítit úleva z toho, že omezování kroků centrální banky (Fed) na podporu ekonomiky nebude tak rychlé, jak se trh obával.

Dow Jonesův index, který sleduje 30 předních podniků, ztratil 0,76 procenta a uzavřel předběžně na 14.909,83 bodu. Širší index S&P 500 v závěru klesl o 0,43 bodu na 1606,28 bodu. Index technologického trhu Nasdaq v druhé polovině obchodování v závěru posílil o 0,04 procenta předběžně na 3403,25 bodů.

Všechny tři hlavní americké burzovní indexy zakončily červen v červených číslech. Za celé druhé čtvrtletí ale Dow Jonesův index přidal 2,27 procenta. Podobný čtvrtletní výsledek měl i S&P, který celé první pololetí letošního roku uzavřel vyšší o 12,6 procenta a měl tak nejlepších prvních šest měsíců roku od roku 1998.

Akciovým trhům v minulých měsících k výstupu na nové rekordy pomáhal podpůrný program americké centrální banky (Fed). Šéf Fedu Ben Bernanke ale minulý týden spustil propad, když ohlásil možnost omezování podpůrných nákupů dluhopisů už na tento rok. Akciové trhy začaly oživovat v úterý, zatímco řada činitelů Fedu dávala tento týden najevo, že ústup od měnové stimulace nebude tak rychlý, jak to trh interpretoval.

Prudký propad o 25 procent v první polovině obchodování na Wall Street dnes zaznamenaly akcie kanadského výrobce chytrých telefonů BlackBerry, který podle dnešního sdělení první finanční čtvrtletí uzavřel s čistou ztrátou 84 milionů USD.

Na devizovém trhu dnes dolar rostl k japonskému jenu i k euru s tím, jak investoři začali sázet na to, že Fed začne omezovat svůj podpůrný program nákupu dluhopisů nejdříve na svém zářijovém zasedání. Euro k dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,3015 USD, během obchodování ale sestoupilo až na 1,2990 USD. Dolar k jenu stoupl o 0,9 procenta na 99,20 JPY. Za celý měsíc ale americká měna k jenu ztratila 1,2 procenta a ukončila tak osm navazujících měsíců zisků proti japonské měně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK