Fitch potvrdila vysoký rating USA, výhled ale dál negativní

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. června (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings dnes potvrdila hlavní úvěrový rating Spojených států na nejvyšším možném stupni AAA. Varovala ale, že by prestižní ratingovou známku USA mohla zhoršit. Důvodem negativního výhledu je podle analytiků Fitch nadále vysoké zadlužení Spojených států.

Oživování americké ekonomiky nabírá na síle, což se opírá mimo jiné o zotavování realitního trhu a postupný pokles nezaměstnanosti, sdělila Fitch v nejnovějším ratingovém hodnocení.

"Výhled ale zůstává negativní vzhledem k pokračující nejistotě nad vyhlídkami dodatečných opatření na snižováním deficitu potřebných ke snížení vládní zadluženosti ve středně až dlouhodobém výhledu," uvedla Fitch podle agentury Reuters. Další hodnocení ratingu Spojených států Fitch provede závěrem letošního roku.

Konkurenční světová ratingová agentura Standard & Poor's v červnu zlepšila výhled úvěrového hodnocení Spojených států z "negativního" na "stabilní" a dala tak najevo, že už v dohledné době nepředpokládá další zhoršení ratingu. S&P v srpnu 2011 jako jediná velká agentura odejmula Spojeným státům nejvyšší možný rating na stupni AAA a nahradila jej o stupeň nižší známkou AA+.

Další velká ratingová agentura Moody's Investors Service od srpna 2011 hodnotí úvěrové závazky Spojených států známkou Aaa s negativním výhledem.

Rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si peníze za velmi nízký úrok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK