Francie prodá podíl v provozovateli letišť ADP

30.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. června (ČTK) - Francouzská vláda prodá dvěma investorům téměř desetiprocentní podíl v provozovateli pařížských letišť ADP. Získá tak 738 milionů eur (více než 19 miliard Kč). Oznámilo to dnes francouzské ministerstvo financí.

Vláda a její investiční fond nyní v ADP vlastní podíl 60,1 procenta. Podíl 4,8 procenta bude podle ministerstva prodán společnosti Crédit Agricole Assurances a dalších 4,7 procenta stavební skupině Vinci, napsala agentura Reuters.

Vláda již koncem května uvedla, že uvažuje o prodeji zhruba desetiprocentního podílu v ADP za přibližně 700 milionů eur. Dodala, že získané peníze chce použít na podporu domácí ekonomiky.

Francouzská ekonomika vstoupila v prvním čtvrtletí do nové recese. Hrubý domácí produkt se snížil o 0,2 procenta, tedy stejným tempem jako v posledních třech měsících loňského roku. Recese je obvykle definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Francie se snaží do roku 2015 snížit rozpočtový schodek na tři procenta hrubého domácího produktu, což je limit stanovený Evropskou unií. Francouzský list Le Monde o víkendu uvedl, že vláda bude v příštím roce usilovat o snížení výdajů o 14 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK