Průmyslová aktivita v Číně klesla na minimum za devět měsíců

01.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 1. července (ČTK) - Aktivita zpracovatelského průmyslu v Číně klesla v červnu druhý měsíc po sobě a sestoupila na nejnižší úroveň za devět měsíců. Potvrdily to dnešní revidované údaje z průzkumu společnosti HSBC mezi nákupními manažery. Zhoršení průmyslové aktivity ukázal i oficiální index nákupních manažerů. Údaje prohloubily obavy z dalšího zpomalení růstu druhé největší ekonomiky světa.

Index HSBC klesl na 48,2 bodu, jeden bod pod květnovou úroveň 49,2 bodu. Dostal se tak hlouběji pod klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

K poklesu průmyslové aktivity přispěl nejvíce propad nových zakázek, který nastal třetí měsíc po sobě i přesto, že výrobci snižovali ceny. Index nových zakázek klesl o 1,1 na 47,6 bodu a zakázky na čínské zboží omezovali hlavně zákazníci z Evropy a USA. Pokles zakázek vedl k růstu zásob a tím k oslabení produkce, jejíž index sestoupil pod 50 bodů poprvé od října.

Index nákupních manažerů, který sestavuje vládní statistický úřad, rovněž klesl, zůstal ale těsně nad klíčovou hranicí. Hodnota indexu klesla proti květnu o 0,7 bodu na 50,1 bodu.

Čínský hrubý domácí produkt loni stoupl o 7,8 procenta, nejpomalejším tempem od roku 1999. Letošní vývoj ekonomiky zatím zaostává za očekáváním, což vyvolává obavy, že by Čína nemusela dosáhnout plánovaného hospodářského růstu 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK