Podmínky v průmyslu se v červnu opět zlepšily

01.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v červnu opět zlepšily. Index nákupních manažerů (PMI) stoupl na 51 bodů z květnových 50,1 bodu. Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby, tak roste již tři měsíce za sebou. Oznámila to dnes společnost Markit Economics.

Červnový výsledek podle firmy svědčí o největším celkovém zlepšení provozních podmínek od března 2012, přestože index zůstal pod svou dlouhodobou úrovní ve výši 52,3 bodu. Hranice 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Podle aktuálních údajů PMI se obchodní podmínky v českém výrobním sektoru v červnu poprvé za více než rok výrazně zlepšily. Výroba vzrostla rychleji a nové zakázky poprvé za poslední čtyři měsíce stouply, k čemuž jim pomohl opětovný nárůst exportu. Zaměstnanost vzrostla pouze nepatrně a firmy nadále snižovaly ceny hotových výrobků, což svědčí o dlouhodobé křehkosti poptávky ve výrobním sektoru, uvedla Markit Economics.

Analytik Raiffeisenbank Václav Franče upozornil na to, že příznivá je struktura indexu. Rostly nové zakázky, výroba i zaměstnanost. "Výsledek indexu interpretujeme tak, že se naplňuje naše prognóza postupného cyklického oživení české ekonomiky," dodal.

jap rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK