Koruna v úvodu týdne klesla nad psychologickou hranici 26 Kč/EUR

01.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne mírně oslabila nad psychologickou hranici 26 korun za euro, proti dolaru zpevnila. Kolem 11:00 k evropské měně proti pátku ztratila čtyři haléře na 26,02 Kč/EUR, proti dolaru naopak o čtyři haléře posílila, a to na 19,94 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Koruna se na začátku týdne vůči euru téměř nehýbe. Kurz se nachází těsně u hranice 26 Kč/EUR, během rána tu byl pouze jeden mírný výkyv směrem dolů," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Na domácí měnu podle něj příliš nepůsobí data z ekonomiky, kde index nákupních manažerů pozitivně překvapil a posunul se o něco výš nad hranici 50 bodů.

"Vedle stagnující koruny vidíme mírně oslabující polský zlotý, zatímco maďarský forint jako jediný posiluje," dodal analytik.

Podle Jiřího Cihláře z Next Finance je nálada na trzích v úvodu týdne spíše neutrální. I dnes by měly mírně polevovat obavy spekulantů ze vstupu České národní banky na trh, což by mohlo korunu pustit k silnějším hodnotám. Naopak domácí statistiky by s kurzem neměly výrazně zahýbat, míní Cihlář.

Euro k dolaru se kolem 11:00 obchodovalo na 1,3049 USD/EUR. Kurz se v posledních dnech spíše stabilizuje při drobnějších změnách a vyčkává, zda mu nové důležité události dají dostatečný impulz k dalšímu poklesu, uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK