Čína začala antidumpingové šetření u evropských vín

01.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 1. července (ČTK) - Čína dnes oficiálně zahájila vyšetřování, zda se Evropská unie nedopouští nepovoleného dotování svých vín na čínském trhu. Jde o další tah v roztržce mezi druhou největší světovou ekonomikou a jejím největším obchodním partnerem poté, co EU minulý měsíc uvalila antidumpingové clo na dovoz levných solárních panelů z Číny.

Čínské ministerstvo obchodu na svém webu uvedlo, že o vyšetřování požádalo v květnu sdružení čínských výrobců vína.

Čína už minulý měsíc, kdy v unii začalo platit antidumpingové clo na dovoz levných solárních panelů z Číny, zareagovala uvalením cla na bezešvé trubky z ušlechtilé nerezové oceli. Zároveň oznámila, že začala zkoumat možnosti antidumpingových opatření na vína ze zemí EU. Evropská komise zase oznámila, že zkoumá dumping u dovozu čínského obkladového kamene.

"Čína nechce obchodní válku, ale obchodní protekcionismus nemůže přinést nic jiného než protiútok," upozornil list Žen-min ž'-pao, tlumočící názory vládnoucí komunistické strany.

Čína je největším výrobcem solárních panelů na světě. EU ji obviňuje, že na evropském trhu prodává tyto panely pod výrobními náklady, aby vytlačila konkurenci. Evropa je největším solárním trhem na světě. Čínské firmy podle evropských výrobců nyní ovládají více než 80 procent evropského trhu se solárními panely, ačkoli ještě před několika lety na něm měly téměř nulový podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK