České dráhy zmodernizují 26 rychlíkových vozů za 182 milionů Kč.

01.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - České dráhy zmodernizují 26 rychlíkových vozů za 182 milionů korun. Vozidla kromě obligátní výměny čalounění sedadel a další obměny interiéru dostanou elektrické zásuvky pro napájení osobní elektroniky cestujících, elektronicky ovládané otevírání dveří a rozšíří se prostor pro uložení kočárků a jízdních kol. Uvedly to dnes dráhy. Modernizace se uskuteční v Krnovských opravnách a strojírnách a má trvat 15 měsíců.

Vagony by se měly po modernizaci objevit na podzim příštího roku na trati z Brna do Olomouce přes Břeclav a Otrokovice a na trase z Kolína přes Mělník do Ústí nad Labem. U prvně jmenovaného spojení využijí i navýšení maximální rychlosti ze stávajících 120 na 140 kilometrů v hodině. "Na trati Olomouc - Brno by se využilo i 160 kilometrů v hodině," uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Nově modernizované vagony by podle Českých drah měly být v rychlících řazeny společně s klimatizovanými vozy modernizovanými polskou společností Pesa Bydgoszcz a řídicími vozy, která prošly modernizací v šumperském podniku Pars nova. Firma pro České dráhy modernizovala zejména regionální motorové jednotky známé jako Regionova.

Celkem České dráhy letos očekávají dodávku zhruba 150 nových nebo modernizovaných vozidel za zhruba šest miliard korun. Z vozidel určených pro dálkovou dopravu nyní prochází modernizací 64 kombinovaných vozů 2. třídy s oddílem pro vozíčkáře a přepravu jízdních kol. Dalších 55 velkoprostorových rychlíkových vagonů projde zásadní modernizací a bude mimo jiné vybaveno klimatizací, 32 vozů má projít takzvanou revitalizací, kterou ČD označují výměnu obměnu interiéru vozidel bez větších zásahů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK