Kypr dokončil výměnu dluhopisů za jednu miliardu eur

01.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 1. července (ČTK) - Kypr dokončil výměnu splatných domácích státních dluhopisů v hodnotě jedné miliardy eur (26 miliard Kč) za nové, s delší dobou splatnosti. Výměna je součástí programu na ozdravení veřejných financí země. Oznámilo to dnes kyperské ministerstvo financí.

Výměna se týká dluhopisů vydaných podle domácích zákonů. Kypr vydal výměnou za splatné dluhopisy pět typů nových dluhopisů s dobou splatnosti od šesti do deseti let. Roční úrok nových dluhopisů by měl být stejný jako u nahrazovaných dluhopisů, napsala agentura Reuters. Výměna zlepší finanční pozici země, která byla nucena letos požádat své partnery v eurozóně a Mezinárodní měnový fond o záchranný úvěr.

Plánovaná výměna dluhopisů přiměla na konci minulého týdne ratingové agentury Standard & Poor's a Fitch dočasně zhoršit rating země do kategorie selektivní a omezené platební neschopnosti. Obě agentury však potvrdily, že plánují po dokončení výměny dluhu své ratingy opět zvýšit.

Kypr se v březnu dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru v objemu deset miliard eur (téměř 260 miliard Kč). Dohodu však doprovázejí přísné podmínky. Jejich součástí je zabavení části vkladů v kyperských bankách a redukce přebujelého bankovního sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK