ISM: Aktivita výrobního sektoru USA se v červnu vrátila k růstu

01.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. července (ČTK) - Aktivita zpracovatelského sektoru Spojených států se v červnu díky novým zakázkám vrátila k růstu. Zaměstnanost v tomto odvětví se ale snížila. Vyplývá to z dnešních údajů tamního Institutu nákupních manažerů (ISM).

Index aktivity stoupl na 50,9 bodu z téměř čtyřletého minima 49 bodů v předchozím měsíci. Vrátil se tak nad klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Dílčí index nových zakázek vystoupil na 51,9 bodu z květnových 48,8 bodu. Index zaměstnanosti se naopak propadl na 48,7 bodu, což je nejnižší úroveň za téměř čtyři roky.

To by podle agentury Reuters mohlo posílit obavy ohledně oživení ekonomiky Spojených států. Zejména poté, co americká centrální banka (Fed) uvedla, že by mohla již v letošním roce začít omezovat opatření na podporu hospodářského růstu.

Hrubý domácí produkt USA v prvním čtvrtletí rostl tempem 1,8 procenta ročně. Jeho růst tak výrazně zrychlil z 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Analytici předpokládají, že ve druhém čtvrtletí růst mírně zpomalil na 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK