Dolar díky solidním datům z Japonska rostl k jenu, k euru klesal

01.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. července (ČTK) - Americký dolar dnes zpevňoval vůči jenu a dostal se k němu na nejvyšší úroveň za skoro čtyři týdny. Investoři byli po zprávách o překvapivě dobrých ekonomických výsledcích z Evropy a z Japonska ochotnější více riskovat, a zajímali se tudíž o aktiva s vyššími výnosy. K euru ale dolar oslaboval.

Podle průzkumu u nákupních manažerů průmyslových firem, který dnes zveřejnila agentura Markit, si průmyslové podniky v eurozóně v červnu vedly nejlépe za posledních 16 měsíců. Z průzkumu centrální banky Japonska pak dnes vyplynulo, že nálada mezi manažery japonských průmyslových firem se ve druhém čtvrtletí poprvé po téměř dvou letech přehoupla do kladného pásma. Většina firem se začala dívat do budoucna s optimismem.

Údaje podpořily kurz eura a dalších rizikovějších měn, jako je například australský dolar. Na japonský jen pak nepříznivě působilo očekávání, že japonská centrální banka bude pokračovat v agresivní měnové politice.

Americký dolar proti jenu zpevňoval a přidal zhruba 0,6 procenta. Po zveřejnění zprávy, podle které se aktivita ve zpracovatelském sektoru USA v červnu vrátila k růstu, se dolar k jenu dostal až na 99,86 JPY. To je nejvýše od 5. června.

Euro k jenu zpevnilo o 0,8 procenta na 129,90 JPY. Během dne vystoupilo až na 130,07 JPY, což byla nejvyšší hodnota za poslední skoro tři týdny. Jednotná evropská měna rostla i k dolaru, a zotavila se tak po propadu na zhruba 1,29 USD z minulého týdne. Dnes euro k dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,3033 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK