Erste Group navýší kapitál o zhruba 660 milionů eur

01.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 1. července (ČTK) - Rakouská bankovní společnost Erste Group dnes zahájila plánované navýšení kapitálu, které má vynést zhruba 660 milionů eur (přes 17 miliard Kč). Firma oznámila, že prodá nové akcie vybraným institucionálním investorům, aby posílila svou kapitálovou základnu.

Podle agentury Reuters má emise nových akcií bance pomoci splatit pomoc od rakouské vlády. Začátek obchodování s novými akciemi na burzách ve Vídni a v Bukurešti se očekává v pátek a na pražské burze příští pondělí. S novými akciemi je spojen úplný nárok na dividendu od začátku příštího roku.

Erste hodlá ve třetím čtvrtletí splatit pomoc ve výši 1,76 miliardy eur, kterou dostala od státu a soukromých investorů na začátku finanční krize. Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, Chorvatsku, Srbsku a na Ukrajině.

V prvním čtvrtletí čistý zisk banky meziročně klesl téměř o polovinu na 176,2 milionu eur. Minulý týden banka zhoršila odhad provozního zisku pro celý letošní rok. Zisk podle nové prognózy klesne až o pět procent místo původně předpokládané stagnace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK