Ceny ropy díky silnějším akciím a údajům z Evropy rostly

01.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 1. července (ČTK) - Ceny ropy zahájily třetí čtvrtletí růstem a barel severomořského Brentu zdražil skoro o dolar. Trh s komoditami tak reagoval na slibné údaje z Evropy a také na obavy z politické krize v Egyptě. K růstu cen ropy nicméně přispěly i akciové trhy v USA i jinde ve světě.

Naděje na oživení poptávky po ropě v Evropě dnes vyvolal průzkum agentury Markit, podle nějž aktivita ve zpracovatelském sektoru v eurozóně začíná vykazovat známky stabilizace a v letošním roce by mohl začít průmysl růst. Výsledky průzkumu tak vyrovnaly slabé zprávy z Číny a z Indie, které naopak naznačily zpomalení hospodářského růstu.

Brent po zveřejnění slabých čínských dat nejdříve zlevnil, pak ale ztráty smazal a v 17:52 se proti dřívějšímu závěru obchodoval dráž o tři čtvrtě dolaru na 102,91 USD. Cena americké lehké ropy WTI stoupla o více než dolar na 97,67 USD.

"Skoro celý sektor komodit je dnes nahoře díky údajům ze zpracovatelského průmyslu," řekl podle agentury Reuters analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank ve Frankfurtu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 102,91 102,16 New York - Nymex WTI srpen 97,67 96,56

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK