Česká těžařská firma NWR nabídla některé své aktivity polské JSW

01.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 1. července (ČTK) - Česká těžařská společnost New World Resources (NWR) nabídla polskému konkurentovi Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) ke koupi některé své těžařské a koksárenské aktivity, včetně dolu Paskov. Agentuře Reuters to dnes řekl generální ředitel Jaroslaw Zagorowski.

"Je to otevřená nabídka adresovaná řadě evropských firem," uvedl Zagorowski. "Nemáme k této záležitosti připravené stanovisko. Zhodnotíme tato (nabízená) aktiva i jejich stav," dodal. Přesnou podobu nabídky Zagorowski neposkytl, řekl pouze, že její součástí je český důl Paskov a polský těžební projekt Debiensko.

NWR se k nabídce odmítla vyjádřit. Potvrdila nicméně, že usiluje o prodej své koksárenské firmy OKK. NWR, která je vlastníkem černouhelné společnosti OKD, již dříve oznámila, že uvažuje také o prodeji dolu Paskov.

Ceny uhlí na světových trzích v posledních měsících výrazně klesly, což těžební firmy vede k omezování produkce. NWR se v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur (zhruba dvě miliardy korun). V květnu snížila těžební plán na letošní rok o milion tun na devět až deset milionů tun. Mezi řadou úsporných opatření, jež vyhlásila, je snižování stavů i snižování mezd smluvních zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK