Akcie v USA po statistice vzrostly, japonský jen oslabil

02.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. července (ČTK) - Americké akcie zahájily nové čtvrtletí růstem. Náladu na trhu zlepšily zprávy o růstu ve zpracovatelském a stavebním sektoru. Ke konci obchodování však indexy část zisků smazaly, protože investoři přistoupili k vybírání zisků a akcie prodávali.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 65,36 bodu, tedy 0,44 procenta, na 14.974,96 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 8,68 bodu, neboli 0,54 procenta, na 1614,96 bodu. Index během dne vzrostl až o 1,27 procenta. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 31,24 bodu, čili 0,92 procenta, na 3434,49 bodu.

Trhy nyní vykazují signály stabilizace, když v předchozích několika týdnech oslabovaly kvůli obavám, že by centrální banka USA (Fed) mohla omezit svůj program nákupu dluhopisů dříve, než se čeká. Právě tento program je hlavním pohonem růstu akciových trhů v letošním roce. Index S&P si za první pololetí letošního roku připsal 12,6 procenta, což byl nejsilnější růst indexu za první pololetí od roku 1998.

Z deseti sektorů indexu S&P 500 v pondělí oslabily pouze dva. Index telekomunikačního sektoru ztratil 0,1 a energetického 1,3 procenta. Naopak silný růst vykázaly sektory spotřebního zboží a služeb, průmyslový a technologický. Finanční společnosti zpevnily o půl procenta.

Růst trhu výrazně podpořily údaje o aktivitě ve zpracovatelském sektoru USA za červen. Zpracovatelský sektor po nečekaném propadu v květnu silně oživil. Stavební výdaje pak byly v květnu blízko čtyřletého maxima.

Japonský jen v pondělí oslabil a vůči dolaru se ocitl blízko nejnižší hodnoty za čtyři týdny. Důvodem byly zprávy o aktivitě ve zpracovatelském sektoru z celého světa, které převážně naznačily zlepšení situace, a to i v některých problémových zemí eurozóny, jako Španělsko a Itálie. Zprávy mezi investory zvýšily zájem o rizikovější investice. Dolar však vůči většině měn oslabil, protože aktivita v USA sice rostla, avšak najímání nových zaměstnanců v sektoru bylo nejnižší za téměř čtyři roky.

V závěru obchodování jen vůči dolaru oslabil o půl procenta na 99,58 JPY a k jenu klesl o 0,9 procenta na 130,08 JPY. Euro vůči dolaru zpevnilo o 0,4 procenta na 1,3064 USD. Dolarový index, který měří výkon americké měny ke koši šesti hlavních měn, se snížil o 0,15 procenta na 83,013 bodů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK