Těžba ropy v Rusku stoupla v červnu na nový rekord

02.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. července (ČTK) - Těžba ropy v Rusku se v červnu zvýšila o půl procenta na 10,53 milionu barelů denně, což je nejvyšší údaj od rozpadu Sovětského svazu. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnilo ruské ministerstvo energetiky. Rusko je největším producentem ropy na světě. V tunách těžba ropy v Rusku minulý měsíc činila 43,083 milionu.

Těžba zemního plynu však klesla o téměř 12 procent na 1,5 miliardy metrů krychlových denně. Důvodem je slabá poptávka, napsala agentura Reuters.

Produkce ropy a plynu je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje důležitý zdroj příjmů státní pokladny. Zdanění energetického sektoru v současnosti zajišťuje téměř polovinu státních příjmů. Rusko je významným dodavatelem ropy i plynu do České republiky.

Rusko sice těží více ropy než druhá Saúdská Arábie, ta je však vázána těžebním limitem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Saúdská Arábie má na rozdíl od Ruska volnou kapacitu na rozšíření těžby v objemu několika milionů barelů denně.

Většina analytiků očekává, že v letošním roce těžba ropy v Rusku dále poroste díky novým polím. Za celý loňský rok se zvýšila o jedno procento na 10,37 milionu barelů denně, což bylo nové postsovětské maximum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK