Řecko musí do pátku přesvědčit úředníky o plnění podmínek pomoci

02.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 2. července (ČTK) - Řecko má tři dny na to, aby ujistilo zahraniční věřitele, že může splnit podmínky nutné pro poskytnutí peněz ze záchranného úvěru. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení čtyř úředníků eurozóny. Zástupci věřitelů a řecké vlády od pondělí jednají v Aténách o uvolnění dalších 8,1 miliardy eur (téměř 211 miliard Kč) ze záchranného úvěru.

Jednání mezi vládou a věřiteli, tedy zástupci Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, byla obnovena po dvoutýdenní přestávce, během které téměř padla vláda kvůli propouštění ve veřejnoprávním rozhlasu a televizi ERT.

Jeden z vyšších evropských úředníků zapojených do oficiálních jednání s Řeckem agentuře Reuters řekl, že věřitelé nejsou spokojeni s pokrokem Řecka u reforem ve veřejném sektoru, jako jsou výběr daní a cel či reformy v oblasti zdravotní péče. Řecko proto nyní musí přesvědčit věřitele, že je schopné všechny závazky splnit. Termín byl stanoven na pátek, protože v pondělí se sejdou ministři financí eurozóny a budou jednat o situaci v Řecku.

Kvůli tlaku na urychlení reforem by podle řeckých médií mohli věřitelé odmítnout vyplatit Řecku další splátku najednou a rozdělit ji na tři měsíční splátky.

"Je to velmi obtížné jednání," dodal pro agenturu Reuters jeden z řeckých zástupců jednání. "Jednáme rychle, abychom dokončili co nejvíce otázek co nejdříve to bude možné."

Řeckou ekonomiku v posledních třech letech drží nad vodou záchranné úvěry od Evropy a MMF. Řecko však výměnou za finanční pomoc muselo slíbit přísná úsporná opatření, která dále zhoršila recesi v zemi. Ta nyní trvá již šestým rokem. Řecko doposud získalo ze záchranných úvěrů zhruba 200 miliard eur (5,2 bilionu Kč), celkem má obdržet 240 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK