Pražskou burzu táhne dolů Erste, růst akcií ČEZ nestačí

02.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Pražská burza dál mírně ztrácí, kolem 11:15 odepisoval hlavní index PX 0,14 procenta na 874,81 bodu. Dolů ho táhne Erste Bank, jejíž akcie spadly o tři a půl procenta. Celkovému poklesu tak nezabránil ani více než jedenapůlprocentní růst energetické společnosti ČEZ. Výrazněji, přes 13 procent, posílily dopoledne cenné papíry těžební firmy NWR, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

V centru pozornosti byly dopoledne akcie Erste Bank, které po úvodním skoro pětiprocentním propadu ztrácely před polednem 3,5 procenta na 510,50 Kč a podle Pavola Mokoše z Patria Direct se tak obchodovaly nejníže od poloviny listopadu 2012. Erste Bank zahájila v pondělí navýšení kapitálu skrze emisi akcií v objemu 660 milionů eur s přednostním právem úpisu pro stávající akcionáře.

"Po zohlednění nižších odhadů ziskovosti banky, navýšení akciového kapitálu a očekávaného splacení finanční pomoci od státu a soukromých investorů snižujeme naši cílovou cenu z 21,50 EUR/akcii na 20,80 EUR/akcii (asi 541 Kč/akcii). Ponecháváme doporučení ´držet´," uvedli analytici Patria Direct.

Naopak zvýšeného doporučení z "držet" na "koupit" se dnes dočkal ČEZ od analytiků ING. Dopoledne si energetické akcie připsaly 1,78 procenta na 493 korun. "Děje se tak před středečním důležitým hlasováním Evropského parlamentu o emisních povolenkách," připomněl Mokoš.

Ze zbylých předních emisí si Komerční banka polepšila o tři desetiny procenta na 3670 korun, pojišťovna VIG o desetinu procenta na 945 korun a cenné papíry Telefóniky ČR klesly o 0,37 procenta na 268,80 Kč.

Růst NWR o 13,61 procenta na 21,70 Kč přichází podle Mokoše poté, co se rozmluvil šéf polského těžaře uhlí JSW. Prozradil, že jeho firma - stejně jako mnohé další evropské společnosti - dostala od NWR nabídku na odkup aktiv včetně dolu Paskov a projektu Debiensko, o který firma dříve projevila teoretický zájem. JSW ještě finální rozhodnutí nemá, ale analyzuje jednotlivá aktiva i nabídnuté podmínky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK