Prodej aut v Německu v pololetí klesl o osm procent

02.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 2. července (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Německu se v prvním pololetí meziročně propadl o osm procent na 1,5 milionu vozů. Oznámil to dnes spolkový úřad pro registraci vozidel KBA. Jen v červnu prodej klesl o pět procent na necelých 283.000 vozů.

Německo je největším automobilovým trhem v Evropě. V celém loňském roce se prodej aut v Německu snížil o tři procenta na necelých 3,1 milionu vozů. Poptávka po autech v Evropě je nyní pod tlakem kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku.

Pokles v červnu pokračoval i na dalších velkých evropských automobilových trzích. Ve Francii se prodej propadl o devět procent a v Itálii o 5,5 procenta.

Údaje o červnovém prodeji v celé Evropské unii zveřejní Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) 16. července. V květnu se prodej v EU meziročně snížil o téměř šest procent na 1,043 milionu vozů. To představuje nejslabší květnový výsledek za posledních 20 let.

Evropští spotřebitelé nyní kvůli stoupající nezaměstnanosti omezují nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. Výrobci se tak potýkají s nadbytečnými výrobními kapacitami a jsou nuceni uzavírat továrny a propouštět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK