Německo: Průmyslová výroba v květnu klesla nejvíc od podzimu

08.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. července (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu se v květnu propadla nejvíce od minulého října a tempo poklesu bylo dvakrát vyšší než odhady analytiků. Ministerstvo hospodářství dnes uvedlo, že průmyslová výroba v pátém měsíci roku klesla o procento. Údaje podle agentury Reuters naznačují, že největší evropská ekonomika se po propadu na konci loňska a slabém začátku letošního roku jenom s obtížemi snaží nabrat na síle.

Ekonomové v průzkumu Reuters očekávali, že průmyslová výroba v květnu klesne o půl procenta. V dubnu přitom produkce podle nově upravených údajů stoupla o dvě procenta. Původně vláda informovala o dubnovém růstu o 1,8 procenta.

Produkce výrobků určených k další výrobě v květnu klesla o 2,3 procenta. Výroba ve stavebnictví se snížila o 2,6 procenta a v energetickém sektoru o 1,5 procenta. Naopak produkce zboží krátkodobé spotřeby stoupla o necelé procento.

Podle ministerstva ale celkový směr vývoje průmyslové produkce zůstává pozitivní. "Výhledové ukazatele nálady ukazují na pokračující zotavování průmyslové výroby v mírně nižším tempu," sdělil úřad podle agentury Reuters.

V květnu podle dřívějších údajů vlády klesly i zakázky německých průmyslových podniků. Oproti předešlému měsíci se snížily o 1,3 procenta a výrazně zaostaly za odhady analytiků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK