České stavebnictví bude letos jen klesat, odhadují analytici

08.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - České stavebnictví, které je už šestým rokem v recesi, stále nenarazilo na své dno. Analytici odhadují, že se odvětví bude propadat po celý letošní rok. Dnešní čísla Českého statistického úřadu (ČSÚ) ukázala, že stavební produkce v květnu poklesla o 15,5 procenta a prohloubila tak propad po dubnovém snížení o 11,4 procenta.

"Výsledky šetření Českého statistického úřadu za květen roku 2013 opět nepřinesly žádná pozitivní čísla a potvrzují pokračující propad českého stavebnictví. Přitom květen patří k měsícům, kdy naplno probíhají sezónní práce - dalo by se tedy očekávat, že i stavebnictví na tom bude o něco lépe než v zimě," okomentoval aktuální statistiku prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš, podle kterého zlepšení nečeká české stavebnictví ani v nejbližších měsících.

V tom se shoduje s analytikem ČSOB Petrem Dufkem. "Výhled stavebnictví i nadále zůstává v důsledku slabých zakázek negativní. Určitou dílčí vzpruhu může přinést obnova po ničivých povodních, avšak záležet bude na rychlosti a sumě dodatečných peněz směřovaných do rekonstrukcí," tvrdí Dufek.

Ani on nepočítá s tím, že by se stavebnictví už letos vrátilo do černých čísel. "Stabilizace tohoto odvětví je - bez dodatečných velkých investic - pravděpodobná nejdříve až v příštím roce," potvrzuje černý scénář Dufek.

Podle Vladimíra Pikory ze společnosti NextFinance chybí peníze všem, proto stavby odkládají veřejní i soukromí investoři. "Pokud bychom porovnali prvních pět měsíců letošního roku se stejným obdobím roku 2008, poklesla stavební výroba o neuvěřitelných 33,4 procenta. Stavebnictví je tedy hluboko pod svým potenciálem," podotkl Pikora a doplnil, že pro letošní rok počítají s poklesem stavebnictví o 8,9 procenta.

České stavebnictví zažívá v posledních letech těžké roky. Zatímco ještě v roce 2008 dosáhla stavební produkce 547,5 miliardy korun, za celý loňský rok se prostavělo 424 miliard korun. Od roku 2009 celkem české stavebnictví kumulativně přišlo o 277 miliard korun.

Nedostatek peněz způsobil, že začaly krachovat první stavební firmy. Zatímco ještě v roce 2008 na českém trhu působilo celkem 767 firem s více než 50 zaměstnanci, loni jich bylo už jen 603. To představuje pokles o 21,1 procenta. S tím souvisí také pokles počtu zaměstnanců, kteří pro tyto velké firmy pracují. Za posledních pět let jich ubylo 17,1 procenta, což je 18.808 lidí. Na konci loňského roku pracovalo pro velké stavební firmy s více než 50 zaměstnanci celkem 90.911 lidí.

Výrazně se snížil také počet všech lidí, které stavebnictví zaměstnává. Před začátkem propadu, tedy v roce 2008, v oboru pracovalo celkem 416.142 lidí, na konci loňského roku jejich počet klesl na 380.586, což je o 11,3 procenta méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK