Další pomoc Řecku by mohla být rozdělena do několika splátek

08.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. července (zpravodaj ČTK) - Další část pomoci Řecku ze záchranného balíku by mohla být rozdělena na několik splátek. Vyplynulo to z dnešních výroků ministrů financí eurozóny před jejich pravidelným zasedáním. Schůzce ráno předcházelo oznámení předběžné dohody s řeckými úřady, která je pro další uvolnění úvěru nezbytná. Ministři eurozóny se na dnešní schůzce zaměřují i na Portugalsko, které je rovněž příjemcem mezinárodní pomoci a minulý týden prošlo politickou krizí.

Takzvaná 'trojka' věřitelů, tedy Evropská komise, Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská centrální banka (ECB), po týdenním jednání oznámila, že dosáhla s řeckou vládou dohody na úrovni expertů o reformách a restrukturalizaci řecké ekonomiky. Ta dostává mezinárodní pomoc již od května 2010. Dnes oznámená dohoda byla předpokladem k tomu, aby ministři financí Euroskupiny mohli schválit z celkového balíku 240 miliard eur uvolnění další pomoci, kterou Řecko nezbytně potřebuje.

Šéf Euroskupiny, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, před začátkem jednání nechtěl říci, zda ministři další část pomoci Aténám schválí. Na základě dnešní dohody se rozhodneme o načasování a velikosti pomoci, řekl Dijsselbloem. "Vždy je tady možnost rozdělit vyplacení pomoci do několika splátek," dodal.

Francouzský ministr financí Pierre Moscovici řekl, že dnešní dohoda s Řeckem je povzbudivá. "Jsem pro to, abychom se dnes dohodli a pomoc mohla být koncem července vyplacena," řekl. "O skutečném čísle se rozhodne dnes, alespoň principiálně," řekl mluvčí Evropské komise Simon O'Connor.

Podle diplomatů je pro rozdělení pomoci Řecku na více splátek v závislosti na postupu reforem také Německo, které před zářijovými volbami nechce vypadat, že vydává příliš mnoho peněz na zadlužené státy.

V dnešním prohlášení Evropská komise oznámila, že dohoda s řeckou vládou poskytla více času na propuštění asi 25.000 státních zaměstnanců, jak požaduje 'trojka'. Zatím se obě strany nedohodly na požadavku řecké vlády na snížení daně z přidané hodnoty v restauracích, což by mělo podpořit turistický ruch. Zpráva rovněž kritizuje údajně přehnané výdaje ve zdravotnictví.

Řecko zažívá i důsledkem opatření plynoucích z podmínek záchranného balíku dlouhodobou recesi s nezaměstnaností přes 27 procent.

Ministři financí eurozóny se během dnešních jednání zaměřují také na Portugalsko, kde minulý týden odstoupil architekt portugalské politiky škrtů, ministr financí Vítor Gapsar. Zatím se zdá, že se portugalskému premiérovi Pedrovi Passosovi Coelhovi podařilo situaci stabilizovat jmenováním bývalého ministra zahraničí Paula Portase vicepremiérem a hlavním koordinátorem vyjednávání s mezinárodními věřiteli.

Ministři eurozóny hodlají zdůraznit, že Portugalsko, které dostalo finanční pomoc v celkové výši 78 miliard eur (více než dva biliony Kč), musí pokračovat v reformách, aby mohlo od příštího roku fungovat bez pomoci mezinárodních věřitelů a vrátit se na mezinárodní dluhopisové trhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK