Prodej aut v Rusku v pololetí klesl o šest procent

08.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 8. července (ČTK) - Prodej osobních a lehkých nákladních aut v Rusku se v prvním letošním pololetí snížil o šest procent na 1,3 milionu vozů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil podnikatelský svaz AEB. České automobilce Škoda Auto se prodej snížil o sedm procent na necelých 43.000 vozů.

V samotném červnu se prodej snížil o 11 procent. Prodej aut v Rusku tak klesl již čtvrtý měsíc za sebou. AEB kvůli pokračujícímu slabému prodeji nedávno snížila odhad prodeje na celý letošní rok. Nyní čeká, že se prodej sníží o pět procent na 2,8 milionu vozů.

"Otázkou nyní je, zda si trh povede lépe v druhé polovině roku," dodal k údajům předseda výboru AEB pro výrobu aut Jörg Schreiber. "Osobně věřím, že by mohl." Šance pro oživení podle něj zvyšuje plánovaný vládní program podpory prodeje aut.

Největším prodejcem zůstává domácí automobilka Lada. Její prodej za pololetí ale klesl o deset procent na 227.000 vozů. Z větších automobilek se podařilo v pololetí zvýšit prodej japonské Mitsubishi a výrobcům luxusních vozů Mercedes-Benz, Audi a BMW.

V Rusku nyní silně investují západní automobilky, například General Motors, Ford, Volkswagen, Renault a Fiat, které chtějí využít růstového potenciálu tamního trhu. Experti předpokládají, že Rusko ještě během tohoto desetiletí vystřídá Německo na pozici největšího automobilového trhu v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK