Draghi potvrdil, že ECB plánuje nechat nízké úroky delší dobu

08.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. července (ČTK) - Ke zvýšení úrokových sazeb v eurozóně v současné době není důvod a Evropská centrální banka (ECB) předpokládá, že své základní úroky nechá na rekordních minimech ještě dlouho. Před členy výboru pro hospodářské a měnové záležitosti Evropského parlamentu to dnes řekl šéf ECB Mario Draghi Draghi. Potvrdil tak svá dřívější slova.

Draghi rovněž uvedl, že přetrvávající recese v regionu oslabuje bankovní systém a je v současnosti pro eurozónu tím největším rizikem. Ekonomika 17 zemí eura klesá již šest čtvrtletí za sebou, zatímco míra nezaměstnanosti je rekordní.

"Dlouhotrvající recese oslabuje bankovní systém, zvyšuje rizikové přirážky a omezuje úvěrovou spolehlivost protistran," prohlásil. Draghi rovněž trvá na tom, že zadlužené země se nadále musí snažit dostat své finance do pořádku. "Fiskální konsolidace byla a stále je nevyhnutelná," dodal šéf ECB.

ECB minulý týden nechala hlavní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta.

Banka pro mezinárodní vyrovnávání plateb (BIS) minulý měsíc uvedla, že čím déle centrální banky nechají sazby nízko, tím horší pro ně bude tuto politiku opustit. Draghi dnes podle agentury Reuters připustil, že je těžké s hodnocením BIS nesouhlasit. Upozornil ale na současnou ekonomickou situaci v mnoha částech světa, která podle něj zatím není taková, aby se začalo se zvyšováním úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK