Pražská burza mírně posílila, rostly VIG a Erste, ČEZ ztratil

08.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Pražská burza dnes mírně posílila, index PX proti čtvrtku přidal 0,27 procenta na 875,72 bodu. Z velkých emisí se nejvíc dařilo pojišťovně VIG, která stoupla o 3,63 procenta. Erste Bank si rovněž polepšila, a to o 1,85 procenta. Akcie společnosti ČEZ naopak ztratily 2,32 procenta a dnešek uzavřely na 484,50 Kč.

Nejhůře si z velkých emisí vedla Telefónica, jejíž akcie přišly o 3,18 procenta na 259,20 Kč. Komerční banka odepsala téměř půl procenta z ceny akcií.

Josef Kohout z Patria Finance v souvislosti s menším posílením pražského trhu uvedl, že většina zdejších zástupců tak téměř nezaregistrovala okolní růst. "Dařilo se především západoevropské části regionu, kde si indexy připisovaly více jak dvouprocentní zisky. Doma nepotěšila makrodata. Tuzemský průmysl v květnu vykázal meziroční pokles 2,2 procenta při více než šestiprocentním poklesu nových zakázek, zrychlil propad v tuzemském stavebnictví," připomněl analytik.

Z dalších akcií dnes na pražské burze rostl Philip Morris ČR, který si polepšil o více než dvě procenta. Developer Orco ztratil 2,71 procenta, téměř procento odepsala těžařská společnost NWR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK