Americký dolar klesá, investoři ale čekají návrat k růstu

08.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. července (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích oslabuje. Investoři se snaží vydělat na předchozím zhodnocení měny vůči koši hlavních světových měn, za kterým byly převážně solidní údaje o vývoji nezaměstnanosti v USA za minulý měsíc. V pátek v reakci na zprávu dolar vystoupil na maximum za tři roky.

Krátce po 18:00 SELČ euro k dolaru vykazovalo nárůst o 0,4 procenta na 1,2861 USD a k jenu o 0,2 procenta na 129,98 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 101,08 JPY. Ke koši šesti hlavních měn dolar ztrácel také asi 0,2 procenta na 84,254 bodu. Předtím vystoupil na 84,588 bodu, a dostal se tak nejvýše od července 2010.

Americká ekonomika podle páteční zprávy ministerstva práce vytvořila více pracovních míst, než se čekalo. Zpráva obnovila spekulace, že by centrální banka USA (Fed) mohla začít brzy omezovat svůj rozsáhlý program na podporu ekonomiky, což přispělo k růstu kurzu dolaru.

Podle analytiků je dnešní pokles kurzu americké měny pouze krátkodobým vybíráním zisků a dolar brzy obnoví růst. Pokud se budou ekonomické údaje nadále zlepšovat, čekají analytici omezení masivního stimulačního programu již v září.

Naopak Evropská centrální banka (ECB), stejně jako centrální banka Velké Británie, zřejmě svou měnovou politiku ještě uvolní. Ve stimulaci růstu hodlá pokračovat japonská centrální banka. Euro, britská libra a japonský jen by tedy měly nadále oslabovat.

Euru dnes k růstu pomohly také spekulace, že Řecko se pravděpodobně dohodne s věřiteli a získá další peníze z dojednané pomoci. Také politické napětí v Portugalsku se dnes zklidnilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK