Akcie v USA zpevňují, trh čeká dobré výsledky hospodaření

08.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. července (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, k němuž přispělo zejména očekávání dobrých výsledků hospodaření v nadcházející výsledkové sezoně. Páteční příznivá zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA posílila naděje, že ekonomika si teď vede relativně dobře, takže by firemní zisky mohly růst. Před polednem se růst cen akcií ale zpomalil a některé indexy měly mírnou ztrátu.

Kolem poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index přidával asi 0,4 procenta na 15.201 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval nárůst také asi o 0,4 procenta a nacházel se blízko 1638 bodů. Index technologického trhu Nasdaq ale skoro 0,1 procenta ztrácel a byl na zhruba 3479 bodech.

Americký producent hliníku Alcoa dnes po uzavření trhu zveřejní jako první z velkých amerických firem čtvrtletní výsledky hospodaření. Neoficiálně tak zahájí hlavní sezonu zveřejňování hospodářských výsledků za právě skončený kvartál. Akcie firmy dnes zpevňovaly.

Zisky si dopoledne připsalo osm z deseti sektorů v indexu S&P 500. Nejlépe si vedly energetické společnosti a výrobci spotřebního zboží. Posílily také akcie firmy Dell, patrně v reakci na zprávu, že investiční poradenská skupina ISS doporučila akcionářům firmy, aby přistoupili na nabídku odkupu akcií, kterou jim předložil generální ředitel firmy Michael Dell.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK