Bílý dům zhoršil výhled růstu HDP na roky 2013 a 2014

08.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. července (ČTK) - Americká vláda dnes zhoršila výhled ekonomického růstu Spojených států na roky 2013 a 2014 a výhled vývoje zaměstnanosti. Hrubý domácí produkt má letos podle pravidelné aktualizace zprávy o rozpočtu a ekonomickém vývoji vzrůst o dvě procenta, příští rok tempo růstu zrychlí na 3,1 procenta. V dubnu přitom vláda čekala, že letos HDP vzroste o 2,3 procenta a příští rok o 3,2 procenta.

 

Vláda také snížila výhled rozpočtového schodku na letošní fiskální rok, který skončí v září. Schodek má činit 759 miliard USD (15,3 bilionu Kč), což je o 200 miliard USD méně, než vláda čekala před třemi měsíci. Přispějí k tomu vyšší příjmy z daní a automatické výdajové škrty. Spojené státy by za vlády prezidenta Baracka Obamy měly mít celoroční rozpočtový deficit poprvé pod hranicí jednoho bilionu dolarů.

Míra nezaměstnanosti sice v posledních šesti měsících klesla, stále však zůstává relativně vysoko, a to nad sedmi procenty. Podle Bílého domu za to mohou přetrvávající dopady nejhorší recese od 30. let minulého století.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK