MMF: Pro eurozónu je podstatná obnova hospodářského růstu

08.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. července (ČTK) - Eurozóna musí uskutečnit koordinované kroky, které povedou k oživení jejího ekonomického růstu. Uvedl to ve svém pravidelném hodnocení Mezinárodní měnový fond (MMF). Země platícím eurem by také měly vylepšit rozvahu bank, pokročit ve vytvoření bankovní unie a podpořit poptávku.

"Růst zůstává slabý a nezaměstnanost je rekordně vysoká. Společné politické kroky na obnovení zdraví finančního sektoru a dokončení bankovní unie jsou nezbytné," píše se ve zprávě MMF.

Pokud se zemím eurozóny nepodaří přimět banky, aby začaly znovu poskytovat úvěry a zreformovaly trh práce, hrozí jim podle MMF, že uvíznou ve slabém růstu a nezaměstnanost zůstane nadále vysoká.

Měnový fond rovněž varoval před "odstředivými silami" v eurozóně, které stahují dolů ekonomický růst. Bez podstatných reforem podle fondu eurozóně hrozí dlouhodobé poškození ekonomiky.

MMF označil čtyři oblasti, ve kterých je nutné podniknout rázné kroky. Jednak je třeba identifikovat problematické banky a pomoci finančnímu sektoru k obnovení důvěry k poskytování úvěrů. Dále je potřeba vypracovat a přijmout řadu bankovních pravidel.

Evropská centrální banka by měla pokračovat v uvolněné měnové politice a jednotlivé země by měly zlepšit konkurenceschopnost svých ekonomik. Hlavně uvolnit své pracovní trhy, doporučuje měnový fond.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK