Nezaměstnanost na Vysočině v červnu mírně klesla na 6,8 procenta

09.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 9. července (ČTK) - Na Vysočině hledalo ke konci června práci 23.667 lidí, o 585 méně než v závěru května. Podíl nezaměstnaných lidí na obyvatelstvu kraje se díky tomu snížil o dvě desetiny procentního bodu na 6,8 procenta. Situace se podle dnešních údajů ministerstva práce a sociálních věcí zlepšila ve čtyřech z pěti okresů Vysočiny. Na Třebíčsku se počty uchazečů o práci ve srovnání s květnem skoro nezměnily.

Nezaměstnanost na celé Vysočině se snižuje od března. Největší zlepšení nastalo v dubnu, kdy z evidence úřadu práce odešlo zhruba 2500 lidí. Během května ubylo dalších asi 1500 nezaměstnaných. Přesto jsou počty lidí bez práce stále vyšší než na jaře v předcházejících letech. Ve srovnání s koncem června 2012 je letos na Vysočině skoro o 2400 lidí bez práce více.

V Česku činila nezaměstnanost v červnu 7,3 procenta proti květnovým 7,5 procenta. Lidí bez práce ubylo v 69 okresech.

Podíl nezaměstnaných vyjadřuje podíl lidí bez práce ze všech obyvatel ve věku 15 až 64 let. Od letošního roku používá ministerstvo práce jen tento nový ukazatel. Předtím se vyčíslovala míra nezaměstnanosti, která poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK