Ve Středočeském kraji klesla nezaměstnanost o 0,1 na 6,2 pct

09.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Ve Středočeském kraji v červnu ubylo lidí bez práce. Podíl nezaměstnaných klesl proti květnu o 0,1 procentního bodu na 6,2 procenta. Úřady práce na konci června registrovaly 54.411 lidí schopných okamžitě nastoupit do práce. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ministerstvo přešlo od letoška na nový ukazatel míry nezaměstnanosti. Nově uvádí podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let, zatímco dřívější míra nezaměstnanosti poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem.

"Na pokles nezaměstnanosti v tomto období mají největší vliv sezonní práce, které jsou obnoveny v plné míře. Jedná se především o práce ve stavebnictví, zemědělství, povrchových lomech, lesních závodech a dalších provozech závislých na klimatických podmínkách," uvedl k současné situaci analytik příbramského úřadu práce Jaroslav Minařík. Podle něj bývá červen jedním z měsíců s nejnižší nezaměstnaností v roce. Negativně se mohly v některých okresech na trhu práce podepsat červnové povodně.

Celkový počet všech evidovaných nezaměstnaných ve Středočeském kraji byl v květnu 55.399 uchazečů, což bylo o 576 méně než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2012 registrují úřady práce nárůst počtu lidí v evidenci o 7325 uchazečů. V červnu se přišlo nově zaregistrovat 4114 lidí, což je o 460 méně než v květnu.

Na konci června evidovaly úřady práce v kraji celkem 5355 volných pracovních míst. Jejich počet se oproti květnu zvýšil o 471 místo, na jedno volné pracovní místo ve středních Čechách tak připadá více než 10 uchazečů o zaměstnání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK