Červnové záplavy v Německu by prý mohly být nejdražší v historii

09.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 9. července (ČTK) - Červnové záplavy v Německu byly možná nejdražší přírodní katastrofou v dějinách země. V dnešním vydání německého listu Süddeutsche Zeitung to uvedl představitel největší světové zajišťovny Munich Re. Celé evropské pojišťovnictví by pak podle Munich Re mohly nedávné záplavy ve střední a východní Evropě přijít na tři miliardy eur (více než 77 miliard Kč).

"Konečná výše škod ještě není pevně stanovena, je ale možné, že to bude nejdražší přírodní katastrofa v německých dějinách," řekl listu šéf výzkumu geologických rizik Munich Re Peter Höppe. Zajišťovna vyzvala regionální vlády a spolkový kabinet v Německu, aby novou výstavbu v oblastech s vysokým nebezpečím výskytu povodní zastavily.

"U povodňových škod je možné hodně dosáhnout prevencí. Domy, které povodeň zdemolovala, by v podstatě neměly být znovu vystavěny," poznamenal Höppe.

Zajišťovna přebírá část pojistných rizik pojišťoven, je tedy pojišťovnou pojišťoven. Systém se tak díky rozložení rizik může vypořádat i s rozsáhlými ztrátami. Munich Re zatím žádná čísla týkající se zátěže spojené s povodněmi nezveřejnila. Učinit by tak měla 6. srpna.

Konkurenční švýcarská zajišťovna Swiss Re odhadla náklady spojené s červnovými povodněmi ve střední a východní Evropě na 233 milionů eur (více než šest miliard Kč). Celý sektor pojišťovnictví by podle jejího odhadu mohla tato přírodní pohroma vyjít až 3,5 na 4,5 miliardy dolarů. Bylo by to více než při minulých velkých povodních v roce 2002, ale jen polovina dřívějšího odhadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK