Koruna reagovala na statistiky a posílila k euru i dolaru

09.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Česká měna dopoledne posílila k oběma světovým měnám, reagovala tak na dnešní informace z domácí ekonomiky. Kolem 10:15 byla koruna k euru proti pondělku o 17 haléřů silnější a obchodovala se na 25,81 Kč/EUR. K dolaru získala 15 haléřů na 20,04 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Zatímco pondělní informace z české ekonomiky byly pro korunu nepříznivé, dnes je tomu naopak. Nezaměstnanost navzdory očekávané stagnaci klesla a inflace za červen pozitivně překvapila, když proti květnu zrychlila," uvedl analytik z Patria Finance Tomáš Vlk. Nezaměstnanost v Česku se v červnu snížila na 7,3 procenta z květnových 7,5 procenta, meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 1,6 procenta, proti předchozímu měsíci ceny zboží a služeb stouply o 0,4 procenta.

Vlk k tomu uvedl, že za rychlejším růstem cen je sice hlavně sezonní zdražování potravin, přesto koruna v reakci na to posílila vůči euru ve víře, že se pravděpodobnost devizových intervencí centrální banky snížila. "Pro jejich spuštění je klíčové, jestli domácí ekonomika zamíří do déletrvající deflace, a o tom dnešní data nesvědčí," doplnil analytik.

Podle něj díky výsledkům domácí ekonomiky jde koruna v čele středoevroského regionu, zlotý totiž oslabuje a forint posiluje jen mírně.

Pozitivní vývoj je i u kurzu eura vůči dolaru. Daří se mu zvedat a dnes dopoledne se pohybuje na 1,288 USD/EUR, prohlásil Vlk.

ktp rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK