Prodej aut značky VW v červnu vzrostl, zvýšil se i za pololetí

09.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wolfsburg (Německo) 9. července (ČTK) - Německý automobilový koncern Volkswagen v červnu zvýšil prodej osobních vozů své vlajkové značky VW meziročně o 0,5 procenta na 501.000 aut. K vyššímu odbytu automobilce pomohl zájem o nový model Golf. Za první pololetí se prodej vozů značky VW zvýšil o 4,4 procenta na 2,91 milionu aut.

Automobilka uvedla, že prodej se jí dařilo zvyšovat zejména v Severní Americe, Asii a Tichomoří. Do Číny automobilka za prvních šest měsíců roku dodala o 19,4 procenta víc aut značky VW, než ve stejném období loni.

Na evropských trzích ale byla situace nadále složitá a pololetní dodávky meziročně klesly o 7,1 procenta. Na domácím trhu v Německu se snížily dokonce ještě více, a to o 8,5 procenta. Evropa se potýká v dopady dluhové krize, která těžce dolehla právě na její automobilový trh.

"Potíže na globálních trzích, především zásadní nejistota v Evropě, budou mít v druhé polovině roku bez pochyby stále značné dopady," uvedl na webu skupiny šéf prodeje Volkswagenu Christian Klingler.

Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Součástí koncernu Volkswagen jsou i značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini či Seat. Loni firma převzala rovněž výrobce sportovních vozů Porsche.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK