Kontroly drůbeže zatím obsah nepovolených léků nezjistily

09.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Státní veterinární správa (SVS) během týdne mimořádné kontroly drůbežího masa zatím neodhalila zbytky antibiotik a dalších nepovolených léků. Novinářům to dnes řekl odstupující ministr zemědělství Petr Bendl. Podle mluvčího SVS Josefa Dubna budou kontroly pokračovat. Drůbež v obchodech kontroluje také Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Veterinární inspektoři podle údajů SVS dosud provedli 47 kontrol během nichž odebrali 61 vzorků drůbeže. Z toho bylo 42 vzorků testováno na lék metronidazol, 19 zbývajících na zbytky antibiotik a sulfonamidů. Během akce bylo kontrolováno maso dovezené z Polska, Německa, Maďarska a Brazílie. Výsledky všech testů byly negativní.

Polská televize TVN před několika dny ve svém pořadu "Uwaga!" (Pozor!) přišla s odhalením, že někteří chovatelé spolu se skupinou veterinářů vytvořili "mafiánský systém" dopování zvířat nelegálními látkami z černého trhu, prý hlavně čínského či vůbec neznámého původu, včetně látky metronidazol způsobující rakovinu.

Autorka reportáže tvrdí, že nejde o žádné senzační odhalení, ale o rozšířenou praxi, o které úřady vědí přinejmenším od roku 2008, nic však nepodnikají. Reportérka nabízela 25 chovatelům nelegální látky, žádný ji rovnou neodmítl, všichni se ptali na cenu.

mjr rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK