Červnová inflace byla vyšší, než očekávala ČNB

09.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Červnová meziroční inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,2 procentního bodu vyšší. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil v červnu na 1,6 procenta z 1,3 procenta v květnu.

"Odchylka od prognózy směrem nahoru byla ovlivněna výhradně znatelně rychlejším než očekávaným meziročním růstem cen potravin. Ten byl dán především velmi výrazným meziročním zvýšením cen brambor, které bylo ovlivněno mimořádnými sezonními faktory," uvedl Holub.

Naproti tomu klesly ceny telekomunikačních služeb a současně se oproti předpokladu ČNB do cen prozatím příliš nepromítlo lednové zvýšení spotřební daně na cigarety. Drobné odchylky směrem dolů od prognózy nastaly také u regulovaných cen a cen pohonných hmot, dodal Holub.

Zveřejněná data podle Holuba představují riziko, že nebude naplněna prognóza ČNB pro inflaci bez cen pohonných hmot a pro ceny potravin. Dopad do výhledu vývoje inflace jako celku však prý nemusí být výrazný.

Podle prognózy ČNB se celková inflace letos bude pohybovat mírně pod inflačním dvouprocentním cílem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK