IOBE: Ekonomika Řecka letos klesne až o pět procent

09.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 9. července (ČTK) - Řecký ekonomický institut IOBE zhoršil výhled vývoje ekonomiky Řecka pro letošní rok. Hrubý domácí produkt se má podle nové prognózy snížit o 4,8 až pět procent. IOBE tak očekává hlubší recesi, než zahraniční věřitelé Řecka.

"Výhled růstu musí být upraven směrem dolů - recese v letošním roce bude kolem pěti procent," uvádí se v dnešní pravidelné čtvrtletní zprávě. Ve své předchozí prognóze IOBE očekával pokles HDP o 4,6 procenta.

Evropská unie a Mezinárodní měnový fond očekávají, že ekonomika Řecka letos klesne o 4,2 procenta. Země tak bude již šestým rokem v recesi. Centrální banka očekává pokles HDP o 4,6 procenta.

IOBE rovněž mírně zvýšil výhled vývoje nezaměstnanosti. Její míra se má letos zvýšit na 27,8 procenta, místo doposud uváděných 27,3 procenta, napsala agentura Reuters.

Ministři financí eurozóny v pondělí oznámili, že zahraniční věřitelé uvolní v příštích měsících Řecku ze záchranného úvěru celkem 6,8 miliard eur (asi 176 miliard Kč), avšak pod podmínkou, že Atény provedou další reformy, zajistí požadované úspory a propustí několik tisíc státních zaměstnanců. První část pomoci v objemu 2,5 miliardy eur bude vyplacena ještě tento měsíc.

V Řecku dnes zatím druhým dnem stávkují zaměstnanci místní správy, kteří se bouří proti plánovanému propouštění. Až 3000 zaměstnanců měst a obcí dnes vyšlo na pochod centrem Atén, aby vyjádřili nesouhlas se snižováním počtu státních zaměstnanců. Vláda musí podle nařízení věřitelů do konce letošního roku propustit 12.500 státních zaměstnanců.

Řeckou ekonomiku v posledních třech letech drží nad vodou záchranné úvěry od EU a MMF. Řecko ale výměnou za finanční pomoc muselo slíbit přísná úsporná opatření, která dále zhoršila jeho ekonomickou recesi. Celkem má Řecko získat 240 miliard eur (6,2 bilionu Kč), doposud obdrželo asi 200 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK