Náměstek ministra financí: euro přinese Lotyšům vzpruhu

09.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. července (zpravodaj ČTK) - Vstup do eurozóny přinese Lotyšsku ekonomickou vzpruhu a zájem investorů, podobně jako tomu bylo v případě Slovenska. Poté, co ministři financí EU potvrdili zavedení eura v Lotyšsku od příštího roku, to dnes řekl náměstek českého ministra financí Tomáš Zídek. Dal najevo, že přes existující rizika by se měla Česká republika k euru připojit.

Schválení vstupu do eurozóny samozřejmě znamená určitý signál, který potvrzuje stabilitu té ekonomiky, řekl Zídek o dnešním rozhodnutí. "Vstup bude pro jejich průmysl zase znamenat vzpruhu a zájem potenciálních investorů," dodal.

Podle něj se bude zřejmě opakovat stejný scénář jako na Slovensku, "tedy zájem investorů, větší racionalitu práce, i když trochu tvrdší podmínky z hlediska nezaměstnanosti. Ale celkově ekonomicky to je úspěch," řekl Zídek.

"Převažovalo hodnocení, že i když to navenek vypadá, že Evropská unie má jako koncept své problémy, tak vstup Lotyšska do eurozóny a ... vstup Chorvatska do unie znamená, že strategie jednotného evropského trhu je důvěryhodná a zajímavá," uvedl.

V souvislosti s dnešním tvrzením lotyšského ministra financí Andrise Vilkse, že členství v eurozóně je pro malé a otevřené ekonomiky důležitým opěrným bodem, Zídek řekl, že se to vztahuje i "na průmyslově svázané s eurozónou".

"Česká republika je na tom úplně stejně. Baltské státy mají největší byznys v oblasti transportu zboží, vlastně slouží jako tranzitní země pro ruské a evropské zboží. Pro ně je stabilizace cen a možnost porovnání cen po vstupu do eurozóny určitě zajímavá," řekl náměstek ministra financí.

"U nás to může být obdobně vnímáno v souvislosti s propojením našeho a německého automobilového průmyslu," řekl. Zároveň ale připustil, že "na druhou stranu řadě podnikatelů dává pohyblivý kurz koruny možnost vydělat".

V těchto záležitostech nikdy nelze říci, že jedno či druhé je jednostranně výhodné nebo nevýhodné, dodal.

"Z dlouhodobého pohledu má vstup do eurozóny svá rizika. Veškeré kroky se podřizují velkým zemím a může to mít tedy negativní vliv na malé ekonomiky typu Slovinsko a Česko," řekl. "Ale na druhou stranu jsou tato rizika určitě vyvážena tím, že eurozóna jako celek je konkurenceschopná na světových trzích."

Světové trhy se sjednocují a globalizují, takže vlastně vznikají dva velké ekonomické celky - USA a Čína nebo Amerika a Asie. "Teď v tom někde uprostřed plave tradiční Evropa. Podle mě je potřeba být součástí celku," prohlásil Zídek.

Ministři financí dnes definitivně potvrdili, že se v Lotyšsku začne od 1. ledna 2014 platit eurem. Baltská země se stane 18. členem eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK