Pražská burza obrátila směr a na rozdíl od hlavních trhů klesla

09.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Pražská burza umazala dopolední zisky a na rozdíl od hlavních trhů oslabila. Závěrečný hlavní index PX ztratil 0,86 procenta na 863,20 bodu. Klesla většina akcií, nejvíce elektrárenské firmy ČEZ, těžařské společnosti NWR a Erste Group Bank. Největší zisk měly akcie mediální skupiny CME, vyplývá z výsledků burzy.

Cenné papíry ČEZ klesly o 2,99 procenta na 470 korun. Akcie NWR přišly o 1,84 procenta na 21,30 koruny. Podle Josefa Němého z Komerční banky mohly akcie NWR reagovat na zprávu z Polska, že největší těžař uhlí v Evropské unii Kompania Weglowa čelí insolvenci, což potvrzuje, že uhelné společnosti ve středoevropském regionu zažívají opravdu složité období.

Akcie Erste, které dopoledne přidávaly více než procento, uzavíraly slabší o 1,38 procenta na 519,90 koruny. Směr obrátily i akcie KB, které poklesly o 0,23 procenta na 3535 korun.

Celý den se naopak dařilo akciím CME pod burzovním symbolem CETV, které zdražily o 1,86 procenta na 65,80 koruny. "Akcie CETV dnes rostou, ačkoli v Hospodářských novinách vyšla zpráva, že televize Prima v prvním pololetí poprvé získala největší podíl na příjmech z televizní reklamy, a předběhla tak TV Nova ze skupiny CETV," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK