Dolar dnes posiluje, blíží se tříletému maximu

09.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. července (ČTK) - Americký dolar dnes na trzích posiluje a vůči koši šesti hlavních měn je blízko tříletého maxima. Investoři jsou přesvědčeni, že centrální banka USA (Fed) již brzy omezí svůj program stimulace ekonomického růstu, a to v době, kdy centrální banky po celém světě naopak dále uvolňují svoji měnovou politiku.

Kolem 17:25 SELČ euro vůči dolaru kleslo o 0,7 procenta na 1,2772 USD a k jenu kleslo o 0,5 procenta na 129,17 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,2 procenta na 101,14 JPY. Ke koši šesti hlavních měn dolar zpevnil o 0,1 procenta na 84,312 bodu.

Největší zisky si dolar připsal vůči britské libře, ke které se dostal nejvýše za tři roky. Důvodem byla statistika z Británie, která zdůraznila, jak britská ekonomika zaostává za ekonomikou USA. Britský zpracovatelský průmysl zaznamenal v květnu největší pokles od ledna a deficit zahraničního obchodu byl nejvyšší za šest měsíců. Mezinárodní měnový fond pak oznámil, že oživení britské ekonomiky zůstane slabé.

Investoři se nyní zaměří na středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru Fedu. Doufají, že zápis naznačí, kdy má Fed v plánu začít omezovat svůj program nákupu dluhopisů.

Evropská centrální banka (ECB) a britská Bank of England zřejmě vzhledem k pokračujícímu slabému výkonu svých ekonomik měnovou politiku ještě uvolní. Ve stimulaci ekonomického růstu hodlá pokračovat japonská centrální banka, napsala agentura Reuters.

irl hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK