Agentura Fitch díky přijetí do eurozóny zvýšila Lotyšsku rating

09.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. července (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes zvýšila Lotyšsku jeho úvěrovou známku o jeden stupeň na BBB-plus a výhled nového ratingu označila za stabilní. Reagovala tím na přijetí země do eurozóny od ledna 2014, které potvrdila dnešní schůzka ministrů financí Evropské unie.

"Přijetí eura oproti nynějšímu režimu kurzu zavěšeného na euro posílí soudržnost hospodářské politiky a její věrohodnost," uvedla Fitch podle agentury Reuters. "Lotyšská ekonomika je s EU úzce integrována prostřednictvím obchodu, investic a podstatného vlastnictví jejího finančního sektoru skandinávskými bankami," dodala agentura.

Už před měsícem zlepšila rating Lotyšsku na stejnou úroveň BBB-plus konkurenční ratingová agentura Standard & Poor's. U třetí velké agentury Moody's má Lotyšsko zatím o stupeň nižší známku Baa2 s pozitivním výhledem, který naznačuje zlepšení známky v dohledné době.

Evropská komise na počátku června navrhla, aby se Lotyšsko od 1. ledna 2014 stalo 18. členem eurozóny. Formální rozhodnutí o zavedení eura v Lotyšsku dnes přijala ministerská schůzka Ecofin.

Před Lotyšskem vstoupilo do eurozóny naposledy před dvěma lety Estonsko. Nynější předsednická země Evropské unie Litva zůstává posledním ze tří pobaltských států, který zatím nebude platit eurem.

Ekonomika Lotyšska za loňský rok zrychlila meziroční tempo růstu na 5,6 procenta. Bylo to nejvyšší tempo růstu ze všech 27 států Evropské unie.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splácení úvěrů správně a včas. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu nebo subjektu půjčovat a na podmínky půjčky. Čím je vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů, a je pravděpodobné, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK