Ropa zůstala beze změny, oslabova ji silný dolar

09.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 9. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích zůstaly v dnešním slabém a rozkolísaném obchodování beze změn. Ropu zpočátku oslaboval silný kurz dolaru, později ji ale podpořil růst na akciových trzích.

Cena severomořské ropy Brent v 19:24 SELČ byla kolem 107,45 dolaru, zhruba na úrovni pondělního závěru, předtím ale klesla až na 106,85 dolaru. Americká lehká ropa WTI posílila o zhruba deset centů na 103,25 dolaru.

Ropu srážel silný dolar, jehož index vůči koši hlavních měn stoupl na nové tříleté maximum. Růst dolaru oslabuje ceny ropy a dalších komodit, protože prodražuje jejich nákupy investorům v jiných měnách. Odpoledne ropu podpořil svižný růst amerických akcií.

Minulý týden ropa zažila nejrychlejší týdenní nárůst za poslední rok. Mohly za to nepokoje v Egyptě, které vyvolaly obavy, že se nepokoje rozšíří do dalších oblastí Blízkého východu, tedy i do hlavních ropných zemí. Na konci týdne ropu posílily i příznivé údaje z amerického trhu práce.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 107,45 107,43 New York - Nymex WTI srpen 103,25 103,24

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK