Americké akcie v úterý čtvrtý den za sebou zpevnily

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. července (ČTK) - Americké akcie v úterý čtvrtý den za sebou zpevnily a širší index S&P 500 uzavřel asi procento pod historicky nejvyšší závěrečnou hodnotou 1669,16 bodu z konce května. Investoři kupovali hlavně akcie společností, kterým se vede nejlépe, když jsou dobré vyhlídky vývoje ekonomické aktivity.

Dow Jonesův index v závěru úterního obchodování přidal 0,50 procenta na 15.300,34 bodu. Širší index S&P 500 posílil o 0,72 procenta na 1652,32 bodu, index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 0,56 procenta na 3504,26 bodu.

Vzhůru zamířilo devět z deseti průmyslových sektorů zahrnutých v indexu S&P 500. Investory podpořily hospodářské výsledky americké hliníkárenské společnosti Alcoa, které symbolicky zahájily výsledkovou sezónu za druhé čtvrtletí.

Analytici očekávají, že výsledky za druhé čtvrtletí budou kvůli slabým tržbám nepříliš dobré, čekají ale oživení v druhé polovině roku. Investoři se však přiklání k názoru, že odhady firemních výsledků jsou posazené příliš nízko. Růst na akciových trzích také naznačuje, že investoři získávají na jistotě, pokud jde o vyhlídky americké ekonomiky.

O více než čtyři procenta v úterý zpevnily akcie přepravní společnosti FedEx kvůli spekulacím, že do společnosti investuje miliardář William Ackman.

Na devizových trzích dolar v úterý posiloval k šesti hlavním světovým měnám, a to kvůli očekávání, že americká centrální banka na rozdíl od jiných velkých centrálních bank omezí svou měnovou politiku. Dolarový index tak vzrostl o 0,5 procenta na 84,631 bodu, během dne se ale dostal až na 84,753 bodu, což byla nejvyšší hodnota od července 2010.

Euro k dolaru oslabilo o 0,7 procenta na 1,2781 USD. Během úterka ale sestoupilo až na 1,2754 USD, což je nejníže od začátku dubna. Jednotnou evropskou měnu podkopalo snížení ratingové známky Itálie od agentury Standard & Poor's a vyjádření člena vedení Evropské centrální banky Jörga Asmussena, podle něhož jde příslib udržování sazeb na rekordně nízkých úrovních za horizont 12 měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK