EU a MMF budou za týden jednat v Rumunsku o nové úvěrové dohodě

10.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bukurešť 10. července (ČTK) - Představitelé Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) příští týden navštíví Rumunsko, aby projednali podmínky nové dohody o finanční pomoci. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo rumunské ministerstvo financí.

Rumunsko, které patří k nejchudším zemím v EU, v červnu uzavřelo dohodu o finanční pomoci pod patronátem MMF. Podle očekávání pak mělo zahájit jednání o novém pohotovostním úvěru, který země potřebuje, aby zachovala důvěru investorů v domácí ekonomiku.

Ministerstvo dnes oznámilo, že společný tým zástupců Evropské komise a MMF do Rumunska přijede 17. července. Ministři financí EU by prý o úvěrové dohodě měli rozhodnout 15. října.

"Členské státy na setkání (rady ministrů financí EU) Ecofin příznivě přijaly žádost Rumunska o zajištění nové preventivní dohody od Mezinárodního měnového fondu," uvedlo ministerstvo.

Rumunsko je druhá nejchudší ekonomika EU. Země v roce 2011 s MMF uzavřela dvouletou úvěrovou dohodu v hodnotě pěti miliard eur (120 miliard Kč). Rumunsko prostředky z této pomoci nečerpalo, dohoda však měla zásadní význam pro finanční důvěryhodnost země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK